Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Veel meer vrouwen dan mannen gepromoveerd

Afgelopen studiejaar hebben meer vrouwen dan mannen de doctorstitel gekregen. Nooit eerder was het verschil zo groot: het scheelt 182 promoties. Dat komt vooral door de medische wetenschappen.

Het is één keer eerder voorgekomen dat er meer vrouwen dan mannen promoveerden aan de Nederlandse universiteiten. Dat was in 2020/2021 en het scheelde toen welgeteld vijf promoties.


© HOP. Bron: CBS.

In het afgelopen studiejaar zijn er 2.651 vrouwen gepromoveerd en dat is een record. Zelfs in het piekjaar 2020/2021, toen met name de medische promovendi hun corona-achterstand weer inhaalden, telden de universiteiten niet zoveel vrouwen die hun doctoraat behaalden.

Het aantal promoties neemt nog steeds toe. Afgelopen jaar waren het er meer dan vijfduizend, vooral dankzij de gezondheidszorg: de medische wetenschappen, farmacie en dergelijke disciplines waren goed voor ruim 2.100 promoties. Daarvan namen vrouwen er 1.325 voor hun rekening.


© HOP. Bron: CBS.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.