Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

VU-archeologen vinden Romeinse goudschat

Altijd spannend, een goudschat vinden. VU-archeologen deden het onlangs in het Limburgse plaatsje Echt. De schat stamt uit de vijfde eeuw en bevat gouden munten en zilveren vaatwerk. Aan het vaatwerk hebben we helaas niets meer, want dat is door degenen die de schat hebben begraven kapot geknipt!

Grapje natuurlijk, want zelfs in stukken geknipt bevat dat vaatwerk veel informatie over het leven in Limburg, 1500 jaar geleden. De eerlijke vinders houden er morgen een persconferentie over in het Limburgs Museum in Venlo.

Goudschat bezichtigen

In de persconferentie belichten de archeologen de bijzondere betekenis van deze vondst als een sleutelstuk voor ons begrip van de eindfase van het Romeinse gezag in Nederland, rond het jaar 411 na Christus. Ze plaatsen de schat in perspectief met de politieke en militaire chaos in die tijd.

Daarbij gaan de archeologen ook in op de intrigerende vraag waarom kostbaar en rijk versierd Romeins zilveren vaatwerk in stukken werd geknipt, en wie dat kan hebben gedaan.

Meer informatie en foto’s

De persconferentie is van 11.00 to 12.00 uur. Daarna is de pers van harte welkom de goudschat te bezichtigen en foto’s en filmopnamen te maken. Vrijdag om 12.00 uur verschijnt hier een persmap met uitgebreidere informatie en fotomateriaal van de goudschat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.