Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vondsten muntenschat bevestigen genocide

‘De verhalen over genocide door Caesar kloppen’, zegt hoogleraar West-Europese archeologie Nico Roymans.

”De Romeinse generaal Julius Caesar beschrijft in zijn teksten een genocide op de Germaanse stam de Eburonen. Historici discussieerden over de vraag in hoeverre ze dat serieus moesten nemen. Het kon immers ook gewoon de retoriek van de overwinnaar zijn.

Hobbyarcheoloog

Wij kregen de afgelopen jaren regelmatig vondstmeldingen van hobbyarcheologen. Zij hebben in totaal elf verschillende muntschatten ontdekt in Zuidoost-Nederland en aangrenzend België. Wij hebben daar een aantal controleopgravingen gedaan. We ontdekten dat al die schatten in de jaren 50 voor Christus zijn begraven. Daarnaast zijn er ruim 130 vindplaatsen van losse gouden munten uit dezelfde tijd. Dat is geen korte piek van mensen die toevallig allemaal munten kwijtraakten. Er zijn sterke aanwijzingen dat die munten in een noodsituatie zijn begraven. Veel van die lieden waren daarna niet in staat om ze weer op te graven.

Hinderlaag

Die gegevens uit de opgravingen bevestigen dat we de verhalen over de genocide serieus moeten nemen. De Eburonen waren een opstandige stam die in 54 voor Christus een Romeins legioen in een hinderlaag hadden gelokt en verslagen. Als wraakactie hebben de Romeinen bijna de volledige stam van vermoedelijk 50.000 mensen van de kaart geveegd.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.