Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vrouwen even hoog opgeleid als mannen

Voor het eerst hebben evenveel vrouwen als mannen een hbo- of universitair diploma op zak: 30,6 om 30,7 procent. Die inhaalslag is vooral te danken aan jonge vrouwen, van wie er steeds meer afstuderen.

Ruim de helft van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar is afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit: bijna 52 procent heeft een diploma behaald. Onder mannen uit dezelfde leeftijdscategorie ligt dat aandeel aanzienlijk lager: nog geen 43 procent heeft een opleiding in het hoger onderwijs afgerond, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

CBS-mannen-en-vrouwen-met-diploma.jpg
Bron: CBS

Inhaalslag

Vrouwen zijn dus bezig met een inhaalslag. Aan de universiteiten liepen lange tijd vooral mannen rond. In 2006-2007 stonden er voor het eerst meer vrouwen ingeschreven: 105 duizend tegenover 103 duizend mannen. In het hbo zijn vrouwen al wat langer in de meerderheid. Voor het eerst in 1997-1998, toen daar 141 duizend vrouwen studeerden en 138 duizend mannen.

Steeds meer Nederlanders behalen een hbo- of wo-diploma. Ruim tien jaar geleden studeerde 25 procent af aan een hogeschool of universiteit, nu is dat bijna 31 procent.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.