Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vooral PVV-stemmers geloven in vliegende schotels

Een kwart van de mensen die PVV stemmen, gelooft dat er regelmatig vliegende schotels op aarde landen, waar de overheid ons dan niets over vertelt.

 Dat blijkt uit onderzoek van politicoloog André Krouwel (die van het Kieskompas) en psycholoog Jan Willem van Prooijen en het staat in Trouw, dus het is waar.

Dood van Lady Di

PVV’ers zijn niet de enigen die extra vatbaar zijn voor waanideeën. Bijna een kwart van de 50Plus-aanhang gelooft eveneens in vliegende schotels, net als vijftien procent van de GroenLinksers, en een achtste van de PvdA- en SP-stemmers.

De twee wetenschappers vroegen volgens Trouw een representatieve groep Nederlanders naar hun stemgedrag en hun geloof in negen verschillende – maar behoorlijk gangbare – samenzweringstheorieën, variërend van ‘De dood van Lady Di was het werk van de Britse geheime dienst’ tot ‘Met enige regelmaat landen ufo’s op aarde’.

Christelijke partijen

Vooral PVV-, en SP-stemmers blijken buitenproportioneel vaak in complottheorieën te geloven.

Mensen die op een christelijke partij stemmen, zijn het minst vatbaar voor complottheoriën. Die geloven in heel andere dingen. Als het gaat om het klimaat, geloven ze trouwens wel weer relatief vaak in complotten.

Samenzwering van de wetenschap

Elke partij heeft zo zijn eigen voorkeuren, wat complottheoriën betreft. Zo geloven PvdA’ers vaak in complotten door bankiers en neigen VVD’ers de opwarming van de aarde als samenzwering van de wetenschap te zien.

Dat politici regelmatig omgekocht worden door grote bedrijven en belangengroepen, is de breedst gedragen samenzweringsgedachte.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.