Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Verenigingskamer van de studieverenigingen Synkratos, Merlijn en Kliché

Studieverenigingen VU en UvA fuseren

Geruisloos fuseerden studenten van VU en UvA hun studieverenigingen Synkratos en Trilithon tot één vereniging. “Sinds dit jaar zijn de bachelors samengevoegd. Daar gaan wij nu achteraan”, zegt voorzitter Mike Tol.

Omdat er steeds minder studenten afkomen op oudheidwetenschappen, archeologie en Griekse en Latijnse taal en cultuur, voegden de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam in 2012 al hun masters op die gebieden samen. Afgelopen september volgden de drie bachelors en nu nemen de studieverenigingen ook die stap.

Borrel op de VU

De officiële bestuurskamer van de nieuwe vereniging Synkratos is in de binnenstad, want daar wordt het bacheloronderwijs gegeven. Maar de verenigings- en bestuurskamers op de twaalfde verdieping van het VU-hoofdgebouw blijven vooralsnog ook beschikbaar.

Tol: “Op de UvA is chronisch ruimtegebrek, dus we hebben daar geen verenigingskamer. En onze oude VU-achterban wil nog wel naar de VU komen. Laatst hadden we hier een cocktailborrel en daar waren toch zeker veertig mensen.”

De fusie van de studieverenigingen ging met maar weinig tegenstribbelingen. “Alleen op de UvA hadden sommigen wat moeite om de verenigingsnaam te zien veranderen in onze naam. Maar het is wel logisch, want synkratos betekent ‘bundeling van krachten’ in het Oud-Grieks. De leden Trilithon vonden dat toch ook wel toepasselijk en besloten dat ze zich wel wilden omdopen, nog voordat wij ervan wisten.”

Afstand

Vooralsnog is er wat afstand tussen de twee groepen van de VU en UvA, maar Tol verwacht dat dat snel verdwijnt. “Je schrijft je misschien in bij één van de twee universiteiten, maar uiteindelijk volg je hetzelfde onderwijs. Het maakt alleen uit voor wat er op je diploma komt te staan. Het is trouwens ook nog merkbaar in de introductieweek en met de taaltoets, maar daarover zijn gesprekken gaande om dat aan te passen.”

De nieuwe vereniging Synkratos gaat zich uiteindelijk alleen richten op oudheidwetenschappen en archeologie. Nieuwe studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur kunnen zich aanmelden bij de studievereniging Laverna, die ervoor koos om apart te blijven. “We hadden ook oudheidwetenschappen en archeologie kunnen scheiden, maar vanwege het teruglopende ledenaantal kozen beide verenigingen uiteindelijk unaniem voor een fusie”, aldus Tol.

Het nieuwe bestuur wordt gevormd door de vijf VU-bestuursleden en twee van de drie bestuursleden van de oude vereniging Trilithon.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.