Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vicibeurzen voor cel- en middenrifonderzoek

Twee aan de VU verbonden onderzoekers hebben een Vicibeurs van onderzoeksfinancier NWO in de wacht gesleept. Het gaat om Gijsje Koenderink van het instituut AMOLF, die tevens hoogleraar Biological Soft Matter Physics bij de faculteit der bètawetenschappen is en fysioloog Coen Ottenheijm van het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Koenderik, die celonderzoek doet, zal haar beurs besteden binnen AMOLF. Ottenheim onderzoekt afwijkingen in het middenrif. In totaal zijn 32 van de 239 aanvragen beloond met een Vici-beurs. 

De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Met de beurs van wetenschapsfinancier NWO kunnen onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen, voor zover ze die niet al hadden.

Vrouwelijke kandidaten

Van de 239 aanvragen zijn er 88 ingediend door vrouwen en 151 door mannen. In totaal kregen 11 vrouwelijke kandidaten en 21 mannelijke kandidaten een beurs. Van alle aanvragen samen werd 13 procent gehonoreerd, tegen 15 procent vorig jaar.

Dit jaar vielen vooral de TU Delft en de Universiteit Leiden in de prijzen: ze sleepten ieder vijf beurzen in de wacht.

Julius Caesar

De Vici-beurzen horen bij de Vernieuwingsimpuls, een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten van hun carrière. De Vici-financiering is bedoeld voor zeer ervaren, vernieuwende onderzoekers die bovendien als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

De Vici-beurzen komen na de Veni- en Vidi-beurzen. Ze ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.