Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Vertrouwen in roddels is groot

“Mensen vertrouwen roddels, zelfs wanneer de bron onbetrouwbaar is en ook wanneer je eigen ogen het tegendeel bewijzen.” Daarmee opent Dominic Mitchell zijn praatje op de jaarlijkse conferentie van de European Human Behaviour and Evolution Association die dit jaar op de VU plaatsvindt.

Relevante roddel

Volgens Mitchell zijn er twee manieren om iets te weten te komen: zelf zien, of horen via een roddel. Door middel van een spel onderzocht Mitchell de betrouwbaarheid en de relevantie van roddels en observaties. “Een roddel is relevant, maar de betrouwbaarheid is twijfelachtig. Voor een eigen observatie geldt precies het omgekeerde: betrouwbaar, maar misschien niet relevant.” Aldus Mitchell. Een roddel, hoe onbetrouwbaar ook, is wel de beste strategie om iets te weten te komen, zeker als het kortstondige informatie is.

Mitchell is een van de 43 wereldwijde onderzoekers die een half uur mogen vertellen over zijn onderzoek op de interdisciplinaire conferentie met psychologen, biologen, economen, sociologen en antropologen die zich bezighouden met gedrags- en evolutiebiologie. Op deze vierdaagse conferentie presenteren de onderzoekers ook 95 posters over hun onderzoek. De conferentie duurt tot en met woensdag 27 maart.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.