Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Verhouding politiek en wetenschap nooit eerder zo slecht geweest’

De verhouding tussen de politiek en de universiteiten is op een dieptepunt, vindt de rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden. Hij haalt keihard uit naar onderwijsminister Van Engelshoven, die straks bij hem te gast is.

Minister Van Engelshoven zal vanmiddag aan de Universiteit Leiden een toespraak houden ter gelegenheid van het nieuwe academische jaar, maar dat weerhoudt Stolker niet van forse kritiek.

“Wij nodigen de minister uit en dat moet je netjes doen”, zegt Stolker in het Financieele Dagblad, “met alle egards die een excellentie toekomen. Maar we zullen ook niet ­onder stoelen of banken steken dat haar beleid gewoon desastreus is.”

Kwijtgeraakt

“Ik heb het gevoel dat politiek en hoger onderwijs elkaar zijn kwijtgeraakt”, voegt hij eraan toe. “Ik heb nog nooit meegemaakt, dat de relatie – nota bene op het hoogtepunt van de economie – zo slecht was als nu.” In NRC Handelsblad zegt Stolker ongeveer hetzelfde.

Dus steunt hij het protest van WOinActie, op een steenworp afstand van de officiële opening. De actievoerders willen dat de universiteiten 1,15 miljard euro extra krijgen om de werkdruk te verlagen en de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te behouden. Ook willen ze dat eerdere bezuinigingen van tafel gaan.

De opening van het academische jaar is traditioneel het moment dat bestuurders en actievoerders aangrijpen om hun boodschap aan de politiek onder de aandacht te brengen.

VU-protest

Een door het college van bestuur betaalde bus vol VU-medewerkers die mee willen doen aan de Leidse protestactie vertrekt vanmiddag om kwart voor twee vanaf het Campusplein.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.