Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Désanne van Brederode is de nieuwe Vrije Schrijver

Aan het eind van de Abraham Kuyper Lezing maakte rector Jeroen Geurts de opvolger bekend van Vrije Schrijver Nina Polak: Désanne van Brederode.

Met deze schrijver haalt de Vrije Universiteit haar alumnus filosofie in huis die het met studenten gaat hebben over speeldrift. Désanne van Brederode (53) is hiervoor schatplichtig aan toneelschrijver en filosoof Friedrich Schiller. Hij beweerde dat het spelen mensen waarlijk mens maakt: fijngevoelig, verbeeldingsvol, vrij. Van Brederode: “Hoe dat werkt? Dat hoop ik dit jaar samen met studenten te onderzoeken. Zintuiglijk, fantasievol. Bezield, begeesterd, met vuur.”
Met dat laatste woord verwijst ze ook naar de titel van haar recente boek: Hoe het vuur te redden, een filosofische zoektocht. Ze schrijft over de vlammen op het televisiescherm die ons doen denken aan het vuur waarmee we vandaag de dag leven. ‘Flitsend, assertief en brandend van ambitie, maar tegelijk zijn er meer mensen dan ooit depressief – opgebrand.’ De essayist in Van Brederode zoekt het vuur waar het nog brandt. In het laatste hoofdstuk van haar pleidooi voor een vurig leven stelt ze dat ‘het niet meer gaat om de vraag of je vurig bent, brandt van ambitie of begeerte, en vlammend leeft. Integendeel. Je wordt je vlam waar je zo opgaat in interesse, dat nee zeggen tegen het dwingende schermleven niet eens meer een opgave is. Zoals werk van een ander aanprijzen ook stukken simpeler is dan telkens weer reclame maken voor jezelf.
Je interesse, dat ben jij.

18de VU-schrijver

Van Brederode is de achttiende Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit. Haar voorgangers zijn onder anderen Babs Gons, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Bas Heijne, Niña Weijers, Christine Otten en Abdelkader Benali. De aanstelling van een jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de VU Vereniging. Van Brederode gaat volgend studiejaar onder meer colleges verzorgen aan de faculteit Geesteswetenschappen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.