Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Verdwenen basisbeurs leidt niet tot minder studenten

Het verdwijnen van de basisbeurs heeft niet geleid tot een daling van het aantal eerstejaars studenten aan de Nederlandse universiteiten. Dat lijkt vooral te danken aan de toestroom van buitenlanders.

Het zijn voorlopige cijfers, onderstrepen de universiteiten in hun persbericht, maar dit jaar trokken de bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs ongeveer evenveel nieuwe studenten als vorig jaar. Er kwamen iets minder vwo’ers, maar het aantal buitenlandse studenten nam toe.

Techniek in trek

“We weten niet precies hoeveel minder vwo’ers er zijn begonnen”, licht een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU toe. “En ook niet hoeveel buitenlandse studenten er zijn gekomen. Maar dit is wel wat we van de universiteiten horen.”

Er is dit jaar meer belangstelling voor bachelorstudies in de techniek (elf procent groei) en natuur (negen procent groei). “Dit is het resultaat van de inzet van universiteiten, overheid en bedrijven om bèta- en technische opleidingen aantrekkelijker te maken”, meent de universiteitenvereniging. Brede bacheloropleidingen zoals liberal arts & sciences groeien al even hard (plus tien procent) en ook groene opleidingen zitten in de lift met een stijging van twee procent.

Taal minder populair

Minder populair zijn taal & cultuur (zes procent minder eerstejaars), gezondheid (vijf procent minder) en gedrag & maatschappij (eveneens vijf procent minder). De instroom in economie en rechten blijft ongeveer gelijk.

De universiteitenvereniging verstrekt nu nog geen cijfers per instelling, maar sommige zullen uiteraard terrein winnen terwijl andere eerstejaars verliezen. Zo zag de TU Eindhoven veel nieuwe studenten komen, terwijl de Universiteit van Amsterdam er tien procent minder mocht verwelkomen. De definitieve cijfers komen pas in februari, als het ministerie ze heeft gecontroleerd.

Minder hogeschoolstudenten

Aan de hogescholen is het aantal eerstejaars studenten met zo’n zeven procent gedaald, bleek eind september. Dat zou door het afschaffen van de basisbeurs kunnen komen, maar ook door het aantrekken van de arbeidsmarkt, speculeerden de hogescholen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.