Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Veel meer vrouwen kunnen hogere positie krijgen dan nu gebeurt

Universiteiten laten tonnen aan subsidies liggen die bedoeld zijn om vrouwelijke wetenschappers te bevorderen tot universitair hoofddocent of hoogleraar. Dat heeft de Volkskrant ontdekt.

Het ochtendblad keek naar de zogeheten Aspasiapremies van onderzoeksfinancier NWO. Die premies van 50 à 200 duizend euro zijn een steuntje in de rug voor universiteiten om talentvolle vrouwen een vaste aanstelling te geven.

Het gaat om winnaressen en bijna-winnaressen van een zogeheten Vidi- of Vici-beurs in het talentprogramma van NWO. Het programma is bedoeld om de scheve verhoudingen in de wetenschap enigszins recht te trekken.

Subtop

Er zijn nog altijd veel minder vrouwelijke dan mannelijke hoogleraren in Nederland, meldde het HOP in oktober, al komt daar langzaamaan verandering in. Onder universitair hoofddocenten daarentegen stokt het aandeel vrouwen.

De Volkskrant heeft ruim tweehonderd wetenschappers benaderd en kreeg antwoord van 126 vrouwen die aanspraak zouden kunnen maken op de Aspasiapremie. Een op de vijf heeft de premie niet gekregen, terwijl ze dat wel hadden gewild.

Als redenen noemen de universiteiten krappe budgetten of eigen regels voor bevordering: soms zou de vaste aanstelling te snel komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.