Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Van havo naar universiteit blijft uitzondering

Jongeren met een havodiploma en een aantal vakken op vwo-niveau zijn straks toch welkom in het wetenschappelijk onderwijs. Maar dat blijft een uitzondering en geen regel, benadrukken de universiteiten.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil een zogeheten ‘maatwerkdiploma’ invoeren, kondigde hij begin dit jaar aan. Een vmbo’er mag straks eindexamen doen in havo-vakken en havisten kunnen vakken volgen voor vwo’ers. Goed nieuws voor leerlingen die misschien heel erg goed zijn in wiskunde maar slecht in Engels.

Alleen een kans

In principe hebben de universiteiten daar “helemaal niets op tegen”, zei beleidsmedewerker Johanna de Groot van universiteitenvereniging VSNU gisteren tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Maar een maatwerkdiploma mag nooit het recht geven op een plek aan een universiteit, benadrukte ze ook. Een havist die veel vakken op vwo-niveau op zijn diploma heeft staan, krijgt hooguit een kans om toegelaten te worden.

“We moeten onderzoeken of we die leerlingen kunnen toelaten op individuele basis”, aldus De Groot. “Als het diploma maatwerk is, wordt de toegang tot het hoger onderwijs ook maatwerk.”

Eenzijdig cognitief begaafd

Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen stelde voor om de leeftijd voor het aanvragen van een colloquium doctum te verlagen naar achttien jaar. Die toets, bedoeld voor iedereen die zonder het juiste diploma wil gaan studeren, kan nu pas afgelegd worden vanaf 21 jaar. “Dat lijkt me een voor de hand liggende optie”, zei De Groot over dat idee. “Dat is ook de eerste optie waar we naar moeten kijken, maar wellicht niet de enige.”

De Tweede Kamer moet nog in debat met staatssecretaris Dekker. Zijn voorstel is om een experiment te starten waarin hij hogescholen en universiteiten de wettelijke ruimte geeft om “eenzijdig cognitief begaafde leerlingen” toe te laten als ze de juiste vakken op het juiste niveau hebben afgerond.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.