Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Scène uit de video van '(You gotta) fight for your right (to pááárty)' van de Beastie Boys

Utrecht heeft de meeste hoogopgeleide stellen van Nederland

Twee verliefde dertigers lopen over straat. Wat denk je, zijn ze allebei hoogopgeleid? In zes Nederlandse steden is die kans groter dan één op twee, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er is in tien jaar tijd veel veranderd. Veel meer jongeren behalen een diploma aan een universiteit of hogeschool, verklaart het CBS, dus zijn er ook veel meer hoogopgeleide paren dan vroeger.

Tien jaar geleden was in Utrecht nog maar 41 procent van de jonge paren (tussen de 25 en 45 jaar) hoogopgeleid. Nu is dat 63 procent. Daarmee staat Utrecht bovenaan in het CBS-lijstje met meeste hoogopgeleide paren.

Maar er zijn nog vijf steden waar minstens de helft van de koppels uit twee hoogopgeleide partners bestaat: Leiden, Nijmegen, Amsterdam, Delft en Zwolle.

© HOP. Bron: CBS.

Overigens behalen vrouwen vaker dan mannen een diploma in het hbo of wetenschappelijk onderwijs. Er zijn 900 duizend hoogopgeleiden tussen de 25 en 35 jaar, waarvan 400 duizend mannen en 500 duizend vrouwen. Er zijn dus ook steeds meer jonge vrouwen met een lager opgeleide man, wat vroeger nauwelijks voorkwam. Maar daarover zijn geen nieuwe cijfers gepubliceerd.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.