Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteit Utrecht: Red Bull-onderzoek integer

Utrechtse wetenschappers die onderzoek uitvoerden dat werd gefinancierd door Red Bull, zijn niet over de schreef gegaan. Dat concludeert het bestuur van de Universiteit Utrecht na advies van twee commissies.

De Commissie wetenschappelijke integriteit van de universiteit en het Landelijk orgaan wetenschappelijk integriteit concluderen beide dat de onderzoeken van de Universiteit Utrecht naar de effecten van energiedrankje Red Bull door de beugel kunnen.

Binnen de normen

Ze zijn “binnen de normen van de Nederlandse gedragscode wetenschapsbeoefening uitgevoerd”, laat het college van bestuur in een schriftelijke verklaring weten: De sponsoring is niet van invloed geweest op de uitkomsten van de onderzoeken en de wetenschappers hebben altijd duidelijk gemeld waar hun financiering vandaan kwam.

De commissie wetenschappelijke integriteit heeft wel wat kritiek op de stelligheid waarmee sommige bevindingen werden verwoord, maar vindt die ook wel weer verklaarbaar “omdat het onderwerp flink wat discussie oproept”, aldus de verklaring.

Overmatig alcoholgebruik

De onderzoeksrapporten worden niet openbaar gemaakt, maar vorige week liet de rector van de universiteit zich in een interview met het digitale universiteitsblad DUB al ontvallen dat de bewuste wetenschappers niets “onbetamelijks” hebben gedaan. De schriftelijke verklaring kwam kort na die publicatie.

Red Bull betaalde een groep wetenschappers 345 duizend euro om vier jaar lang onderzoek te doen naar de werking van hun energiedrankje. Uit de publicaties blijkt onder meer dat Red Bull de rijvaardigheid positief beïnvloedt en dat het helpt tegen overmatig alcoholgebruik.

Bedrijfsleven en wetenschap

De overheid is groot fan van onderzoek dat (deels) door het bedrijfsleven wordt gefinancierd en stimuleert dit met het topsectorenbeleid, waarbinnen overheid, bedrijfsleven en wetenschap meer moeten samenwerken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.