Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Uitkomsten onderzoek naar antisemitisme schokkend’

Slaan of schoppen van Joden in Nederland? Zeven procent van de islamitische jongeren keurt dit goed. Twaalf procent van de islamitische jongeren heeft enig tot veel begrip voor een scheldpartij vol Jodenhaat, volgens de cijfers van het Verwey-Jonker Instituut. De onderzoekers keken vooral naar antisemitisme onder islamitische jongeren en deelnemers aan anti-Joodse spreekkoren in voetbalstadions.

Zeer ernstig

Minister Lodewijk Asscher vindt de uitkomsten van dit onderzoek zeer ernstig en noemt het schokkend dat er zoveel negatieve gevoelens zijn onder een deel van de Nederlandse jongeren ten opzichte van de Joodse gemeenschap. Ook anti-Joodse spreekkoren in voetbalstadions vindt Asscher onwenselijk. Dat schreef hij aan de Tweede Kamer. ‘Onwenselijk vind ik het schijnbaar achteloze gebruik van het woord Jood als scheldwoord’, zegt Asscher vandaag in dagblad Trouw.

Belangrijkste triggerfactor: Midden-Oostenconflict

De onderzoekers Ron van Wonderen en Willem Wagenaar van het Verwey-Jonker Instituut concluderen dat niet alleen voor islamitische jongeren, maar óók voor andere jongeren, de belangrijkste triggerfactoren voor antisemitisme samenhangen met het Midden-Oostenconflict. De triggerfactoren voor antisemitisme onder jongeren wijken af  van de triggerfactoren die volgens wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan andere vormen van vooroordelen en discriminatie, gebaseerd op afkomst, geloof en huidskleur.
Uit grootschalig Europees onderzoek blijkt dat antisemitisme correleert met racistische houdingen jegens andere bevolkingsgroepen (Zick, Küpper & Hövermann, 2011).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.