Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Uitgever trekt artikel Mart Bax terug

Het eerste artikel van de frauderende antropologiehoogleraar Mart Bax is nu officieel teruggetrokken. Het gaat om het artikel “Warlords, priests and the politics of ethnic cleansing: a case-study from rural Bosnia Hercegovina” dat in 1999 verscheen in het tijdschrift Ethnic and Racial Studies.

In die studie beschrijft Bax een etnisch conflict in een dorp in Bosnië-Herzegovina dat uitliep op 140 doden. De commissie die het werk van Bax onder de loep nam, constateerde dat de publicatie een vertaling is van een artikel dat Bax een jaar eerder publiceerde in het Amsterdams Sociologisch Tijdschrift. En een jaar later deed hij het nog eens over in Ethnologica Europaea.

Veel minder slachtoffers

En dat is niet het enige. In ieder geval een deel van Bax’ beweringen over het dorp Medjugorje kloppen niet, ontdekte de commissie. ‘Toen in 2012 de publiciteit losbarstte, erkende Bax dat hij al kort na de eerste publicatie in 1995 wist dat deze beschrijving op een vergissing berustte en dat het aantal slachtoffers veel minder was’, schrijft de commissie in haar rapport.

Het artikel blijft gewoon online staan, met de noot dat het teruggetrokken is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.