Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Twee op drie gepromoveerden verlaten de universiteit

Een proefschrift is bepaald geen toegangskaartje tot een academische carrière. Veruit de meeste gepromoveerden werken buiten de academische wereld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Met hun bul op zak zwaaien sommige gepromoveerden de universiteit meteen vaarwel. Anderen werken een poosje als postdoc voor ze toch iets anders gaan doen. Logisch, want voor lang niet iedere doctor is er een baan binnen de academie.

Aan de slag

Slechts een op de drie gepromoveerden werkt aan de universiteit, meldt het CBS. Ze zijn docent of onderzoeker, of ze gaan aan de slag als medisch specialist in een universitair medisch centrum.

Buiten de muren van de universiteit werken gepromoveerden vooral in het openbaar bestuur, ziet het CBS. Maar ze werken ook vaak aan hogescholen, algemene ziekenhuizen of andere behandelcentra.

Meer vrouwen

Gepromoveerde vrouwen werken vaker aan de universiteit dan mannen – ongeacht de leeftijd. Het gaat om 38 tegen 32 procent. Dat is opvallend, want vrouwen hebben een achterstand aan de universiteit. Er zijn nog altijd veel meer mannen dan vrouwen hoogleraar.

HOP-gepromoveerden-buiten-academia.png
© HOP. Bron: CBS.

Dat zou aan de vakgebieden kunnen liggen. Wie promoveert in onderwijs, kunst, talen en geschiedenis blijft veel vaker aan de universiteit werken (ruim 40 procent) dan wie de doctorstitel behaalt in de techniek, industrie of bouwkunde (nog geen 20 procent).

HOP-gepromoveerden-per-vakgebied.png
© HOP. Bron: CBS.

Het aantal promoties is sinds 1990 overigens sterk toegenomen van 1,9 duizend in studiejaar 1990/91 naar zo’n 5 duizend in 2018/19. Met name vrouwen zijn veel vaker gaan promoveren. 

HOP-promoties.png
© HOP. Bron: CBS.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.