Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Twee onderwijsbeurzen voor VU en VUmc

Minister Bussemaker heeft gistermiddag tien docenten van hogescholen en universiteiten een Comenius Teaching Fellow-beurs van vijftigduizend euro uitgereikt. Eén daarvan is van de VU en één van VUmc. 

Gelijke kansen in het onderwijs, daarvoor waren de Comeniusbeurzen dit jaar bedoeld. Daarmee kunnen de winnaars het hoger onderwijs ‘toegankelijker en inclusiever’ maken. Er werden 92 aanvragen ingediend, waarvan onderzoeksfinancier NWO er tien een beurs gaf.

Het gaat om vernieuwende projecten die één tot anderhalf jaar duren en geleid worden door jonge docenten. Docent Anna van Luijn van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen wil een nieuwe track diversity in talents opzetten in de master management, policy analysis & entrepreneurship in the health & life sciences. Studenten werken aan de overstap naar de arbeidsmarkt, met oog voor (culturele) verschillen tussen studenten, onder andere door een professioneel netwerk te vormen en zelf een driedaags carrièreseminar te organiseren.

Een arts is wit en man

Docente Maaike Muntinga van het VU Medisch Centrum gaat een film maken over diversiteit bij medische opleidingen. De film moet de heersende beelden van de ziekenhuisarts (“wit, mannelijk”) en medische professionaliteit (“neutraal, contextloos, gedepersonaliseerd”) ter discussie stellen.

Het verdelen van Comenius-beurzen is één van de manieren waarop de minister het hoger onderwijs wil verbeteren, nu er meer geld beschikbaar komt door het afschaffen van de basisbeurs. Voor de Comenius-beurzen komen niet alleen docenten in aanmerking, maar ook hele docententeams en onderwijsmanagers. De beurzen kunnen oplopen tot 250.000 euro.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.