Hoog bezoek uit oost-Turkijë, volgende week, als twee vrouwelijke zogenaamde duo- burgemeesters uit Mardin en Sirköy en het hoofd van de afdeling vrouwenzaken van de stad Diyarbakir een gastcollege komen geven over onder meer eergerelateerd geweld en dwanghuwelijken en vluchtelingen in hun regio.
Het gaat om duo-burgemeesters Februniye Akyol Akay uit Mardin en Evin Igdi uit Sirköy. “We hebben ook de duo-burgemeester uit Diyarbakir uitgenodigd, maar die heeft het te druk. Daarom heeft ze het hoofd van de afdeling vrouwenzaken afgevaardigd, Muzeyyen Aydin”, aldus cultureel antropoloog Edien Bartels, die de vrouwen naar Nederland haalt.
Vrouwenonderdrukking
Oost-Turkijë is Koerdisch gebied. Bij Turkse Koerden denken we in Nederland vaak aan vrouwenonderdrukking en zaken als eerwraak, maar er is ook een andere kant: sinds maart van dit jaar, toen er burgemeestersverkiezingen werden gehouden, hebben 102 oost-Turkse gemeenten naast de gekozen burgemeester een vrouwelijke duo-burgemeester aangesteld.
“Om vrouwen bestuurlijke ervaring te laten opdoen en om ze op bestuursposities te krijgen”, legt Bartels uit. “Het is een initiatief van de Turks-Koerdische politieke partij BDP.”
Vrouwenemancipatie is altijd een belangrijk punt geweest in de Turks-Koerdische politiek. “Natuurlijk, er is onderdrukking, maar er zijn ook tegenstromingen”, aldus Bartels. “We hebben in het Westen de neiging om dat over het hoofd te zien. Ook ik heb er in eerdere onderzoeken niet altijd voldoende oog voor gehad. Blijkbaar werken stereotypen zo dat je bepaalde dingen niet ziet. Je bent ook vaak gefocust op je onderzoeksonderwerp. Terwijl de BDP en ook de als terroristische organisatie gebrandmerkte PKK de vrouwenemancipatie altijd hoog in het vaandel heeft gehad, volgens Bartels. “Kijk maar naar de vrouwelijke Peshmerga-strijders tegen de IS.”
Multireligieus
Het project met de duo-burgemeesters komt nu echter wel onder druk te staan door de huidige vluchtelingentoestroom uit Syrië, die oost-Turkije van de rest van de wereld nagenoeg alleen mag opvangen. Ook over die kwestie komen de vrouwen volgende week praten aan de VU.
Bartels is recentelijk zelf in het gebied geweest, samen met cultureel antropoloog Lenie Brouwer en een promovenda. “Diyarbakir is een grote, multireligieuze stad waar behalve moslims ook veel christelijke Suryoyo en Yezidi’s wonen. De moslimbevolking bestaat ook weer uit verschillende groepen, zoals soenieten, sjiíten en alevieten.”
Financiële steun
De duo-burgemeester van Diyarbakir is een vrouw met al veel bestuurservaring, maar ook de drukst bezette. Zij stuurt daarom een plaatsvervanger naar Nederland. Akyol Akay en Igdi komen uit kleinere steden. In Nederland verzorgen zij, mede met financiële steun van het ministerie van Sociale Zaken, van de gemeente Amsterdam en de afdeling antropologie, workshops voor onder meer vrouwenemancipatie-organisaties en Koerdische vrouwenorganisaties.
Het gastcollege aan de VU is op 28 november. Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u hier terecht.