Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

TU Delft mag geen vrouwen voortrekken

De Delftse faculteit Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek wil meer vrouwelijke studenten toelaten, maar dat mag niet zomaar van de Onderwijsinspectie. Het voorkeursbeleid gaat voorlopig niet door.

Dat schrijft universiteitsblad Delta vandaag. De faculteit wilde 30 procent van de studieplaatsen voor vrouwen reserveren om de scheve verhoudingen tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke studenten recht te trekken.

Maar zo mag je dat niet doen, meent de inspectie. Je mag van de wet geen groepen studenten voortrekken of uitsluiten, ook niet als je daar goede bedoelingen mee hebt. Daarvoor zou de wet veranderd moeten worden.

Voor volgend jaar overweegt de opleiding te ‘experimenteren’ met een quotum. Bij experimenten hebben onderwijsinstellingen meer vrijheid om van de wet af te wijken, dus misschien mag het dan alsnog.

Het percentage vrouwen schommelt nu rond de 20 procent: dit studiejaar begonnen er 331 mannen en 75 vrouwen aan de bachelor. Er is al wel iets veranderd. In 2019 was maar 11 procent van de eerstejaars vrouw.

Selectie

Bij selectieve opleidingen is diversiteit wel vaker een probleem. Keer op keer blijkt dat bepaalde groepen minder makkelijk door de zeef komen, bijvoorbeeld jongeren met een migratieachtergrond of jongeren zonder hoogopgeleide ouders. Ook zijn selectieprocedures vaak slecht onderbouwd.

De kwestie bij Delft doet enigszins denken aan de TU Eindhoven, die met een drastische maatregel het aantal vrouwelijke medewerkers wilde verhogen. Vacatures zouden daar in principe alleen openstaan voor vrouwen, tenzij er na een half jaar nog steeds geen geschikte kandidaat was gevonden. Na kritiek is dit beleid aangepast.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.