Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Topwetenschappers gaan Europa adviseren

De Europese Commissie laat zich in de toekomst bijstaan door een groep topwetenschappers. Ook krijgen nationale wetenschappelijke academies meer invloed op Europees beleid.

Carlos Moedas, de Europees commissaris voor Onderzoek, wetenschap en innovatie, kondigde zijn plan voor een high level group of eminent scientists vorige week aan. De wetenschappers gaan advies geven over allerhande problemen waar Europa mee kampt, zodat het beleid meer evidence-based wordt, aldus Moedas. Verder wil hij de relatie met nationale wetenschappelijke academies als bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) versterken.

Wetenschappelijk advies

Toen de commissie eind vorig jaar besloot om de functie van chief scientific advisor op te heffen, moest Moedas op zoek naar een andere vorm van wetenschappelijk advies, meldt Neth-ER, de voorpost van het Nederlandse hoger onderwijs in Brussel. Moedas deed eind april al verschillende voorstellen en de commissie stemde uiteindelijk in met het plan dat nu op tafel ligt. 

Het voorstel wordt de komende tijd uitgewerkt. Verschillende Europese koepelorganisaties van universiteiten en academies hebben al laten weten dat ze het idee steunen. In het najaar moeten de topwetenschappers gevonden en geïnstalleerd zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.