Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Topwetenschappers doen het met kunstenaars

Arbusculaire mycorrhiza-schimmels zijn lief. Ze nestelen zich tussen de wortels van planten en geven ze mineralen, houden ze vochtig en beschermen ze tegen ziektes, in ruil voor koolhydraten.

Bioloog Marie Duhamel heeft deze samenwerking tussen planten en schimmels onderzocht is er onlangs op gepromoveerd. Evolutionair bioloog Toby Kiers geeft er morgenavond, woensdag 4 december, een lezing over op het Public Science-evenement ‘Hoe de natuur de wereld redt’ in de Van Gendthallen aan de Amsterdamse VOC-kade.

Animatiefilm van Niels Hoebers

Het zijn dergelijke processen die de landbouw duurzamer kunnen helpen maken. Biodesign heet dat, de integratie van natuurlijke processen in het productieproces en schrijver, conservator en docent William Myers geeft er woensdagavond een presentatie over.

Maar misschien wel de beste reden om naar het Public Science-evenement te gaan, is animator Niels Hoebers, die geweldig stop-motion-filmpjes maakt, waarbij de actie, bijvoorbeeld met kleipoppetjes, beeld voor beeld geschoten wordt en daarna versneld afgedraaid. Hoebers heeft ter illustratie van Kiers’ lezing een filmpje over schimmels gemaakt. Bekijk hier wat hij allemaal kan.

Topwetenschappers en kunstenaars

Het Public Science-evenement is het eerste in een serie publieksevenementen op verschillende locaties in Amsterdam, waarop topwetenschappers van de VU samen met (podium)kunstnaars vertellen over hun onderzoek. 

Wie er woensdag bij wil zijn, moet zich aanmelden. Toegang kost vijf euro, inclusief twee consumpties.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.