Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studentenpopulatie VU diverser dan van UvA

Aan de Vrije Universiteit studeren meer vrouwen, meer studenten met een migratieachtergrond en meer hbo’ers dan aan de Universiteit van Amsterdam. Er zijn wel minder buitenlandse studenten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kohnstamm Instituut.

De onderzoekers analyseerden hoe toegankelijk de UvA is voor studenten met allerlei typen achtergronden. Een onderdeel daarvan is de vergelijking met twee andere ‘grotestadsuniversiteiten’: de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vrouwen en hbo’ers

Aan de VU studeren de meeste vrouwen en hbo’ers, blijkt uit de cijfers. En aan de EUR zijn de meeste studenten met een niet-westerse achtergrond en met een buitenlandse vooropleiding. Gekeken is naar de studentencohorten die startten in 2011 en 2014 – latere data van de VU waren niet voorhanden. 

Grootte van vier studentengroepen in 2014 in procenten

 

VU

UvA

EUR

Vrouwelijke studenten

58

51

47

Niet-westerse studenten

21

16

23

Hbo’ers

10

9

9

Buitenlandse studenten

4

7

15

De cijfers zijn percentages van de totale studentenpopulatie. Bron: Kohnstamm Instituut.

Nuance

De globale voorsprong van de VU bij vrouwelijke studenten en studenten met een niet-westerse achtergrond geldt niet voor alle studiesectoren. In de natuurstudies studeren er aan de UvA meer vrouwen. En bij studies in de economie, gezondheidszorg en taal & cultuur zijn er aan de UvA meer studenten met een niet-westerse achtergrond, al zijn de verschillen soms klein.

Het rapport gaat niet in op de oorzaken van de verschillen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.