Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten tevreden, maar internationaal is VU nog niet

De VU kan tevreden zijn, want haar studenten zijn dat ook. Dat is een van de conclusies die je kunt trekken uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2017.

Studenten zijn in het algemeen weer net iets blijer met hun studie dan vorig jaar. Op een schaal van 5 krijgen de studies aan de VU gemiddeld ruim een 4. Studenten zijn vooral goed te spreken over hun stage-ervaring. En ook de groepsgrootte, de algemene vaardigheden die ze leren en de inhoud van de opleiding doen het prima.

Nog weinig internationaal

Het minst goed scoort de VU op het thema ‘internationalisering’, waar dit jaar voor het eerst naar is gevraagd. Vinden studenten dat ze worden gestimuleerd om naar het buitenland te gaan of om kennis te maken met andere culturen? Zitten er genoeg internationale aspecten in het studieprogramma? Dat kan nog wel wat beter.

Dat is pijnlijk, want het ‘creëren van een internationale omgeving’ is een van de doelstellingen in het huidige instellingsplan van de VU en ook in het vorige instellingsplan (2011-2015) was het onderwijs internationaliseren al een van de speerpunten.

NSE 2017 facsheet VU
Bron: Studiekeuze123

Master ondernemingsrecht best

Inhoudelijk vinden studenten de bachelor aardwetenschappen het sterkst (score 4,18) en zijn de studenten in de bachelor religiewetenschappen het minst tevreden over hun studie (score 3,33) van alle bacheloropleidingen aan de VU.

Op masterniveau scoren de studies ondernemingsrecht (4,52), hydrology (4,34) en fiscaal recht en oncology (beide 4,20) goed. De masters taalwetenschappen (research; 3,27), kunst- & cultuurwetenschappen (3,37) en taalwetenschappen (regulier; 3,44) krijgen de laagste scores van alle VU-masters.

VU-scores gestaag omhoog

De VU-scores gaan de laatste jaren gestaag omhoog. Alleen op kwaliteitszorg, stagevoorbereiding, voorbereiding op de beroepsloopbaan en internationalisering zijn de cijfers nog in het rood (lager dan 3,4). Vier jaar geleden scoorden ook de thema’s studiefaciliteiten, studiebegeleiding en informatievoorziening nog laag, maar die zijn inmiddels omhoog geschoven.

NSE 2017 VU-trend

Bron: Studiekeuze123

Rector Vinod Subramaniam liet in een mail aan de studenten weten tevreden te zijn met de nog steeds groeiende waardering voor de VU over de afgelopen jaren, maar dat het nog beter kan. Hij wil de uitslag van de enquête met studenten bespreken in lunchbijeenkomsten. Per faculteit moeten er zo voorstellen voor verbeteringen komen voor in het nieuwe collegejaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.