Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Studenten mogen na de zomer weer in de spits

De lestijden in het hoger onderwijs en het mbo worden vanaf 1 september verruimd, meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Studenten gaan dan weer in de spits reizen. Het kabinet maakt de versoepeling vanavond bekend.

Lessen en practica mogen sinds 15 juni nu starten en eindigen tussen 11 en 15 uur, of pas na 20 uur. Het reisrecht van studenten is niet ingeperkt, maar als het onderwijs pas om 11 uur begint, zullen de meesten niet om half negen in de trein of bus stappen, is het idee.

Maar voor goed onderwijs is het huidige tijdslot veel te krap, vinden de rectoren van vijftien universiteiten. Ook hogescholenvoorman Maurice Limmen pleitte in een interview voor meer ruimte.

Spreiding

Aan die wens lijkt het kabinet nu tegemoet te komen, melden bronnen aan Nieuwsuur. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten wel zorgen voor spreiding van lestijden, zodat niet alle lessen tegelijk beginnen.

De nieuwe LSVb-voorzitter Lyle Muns bevestigde in de uitzending de versoepeling en sprak van een belangrijke stap voorwaarts. Wel moeten studenten en medewerkers straks nog anderhalve meter afstand houden. Daardoor zal er in veel gebouwen ruimtegebrek zijn en zullen niet alle studenten tegelijk les kunnen krijgen.

Maatwerk

Epidemioloog Patricia Bruijning voorspelde in Nieuwsuur dat er maatwerk mogelijk is: “Volle collegezalen vallen dan af, maar je kan bijvoorbeeld in een kleine groep wel een practicum doen zonder de anderhalve meter strikt aan te houden.”

Ook voorzitter Paul Rüpp van Avans Hogeschool is optimistisch: “Kijk onder welke voorwaarden je kunt afstappen van bepaalde maatregelen. Test studenten regelmatig, zorg dat ze hygiënemaatregelen volgen. Dan kunnen we veel meer groepen compleet onderwijs geven.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.