Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Strenger toezicht voor ziekenhuis en universiteit

De VU en het VU Medisch Centrum krijgen zo snel mogelijk een bijna heel nieuwe raad van toezicht. Dit heeft de voorzitter van die raad, Cees Veerman, vandaag bekend gemaakt. Volgens Veerman zijn de maatregelen vooral bedoeld om het  publieke vertrouwen in het VU Medisch Centrum te herstellen.

Drie leden treden onmiddellijk af

Om ruimte te maken voor nieuwe toezichthouders treden drie leden onmiddellijk af. Omdat er al twee vacatures waren in de zeven leden tellende raad, blijven voorlopig maar twee mensen, Cees Veerman en Jacqueline Rijsdijk, in functie.

Binnen de nieuwe raad van toezicht komen aparte mensen om de universiteit en het ziekenhuis in de gaten te houden. Ook moet de bestuurlijke organisatie eenvoudiger worden om het toezicht doelmatiger te maken.

Reeks van incidenten

Het VU Medisch Centrum krijgt in het voorjaar van 2013 ook een  nieuwe raad van bestuur van vier leden, van wie minstens twee medici .

De maatregelen zijn een reactie op de problemen die binnen het VU Medisch Centrum spelen. Door een reeks van incidenten is het VUMC veelvuldig negatief in het nieuws geweest.

Zo was er de kwestie met de omstreden televisieopnames. En er is een langlopende ruzie tussen verschillende specialisten die breed in de media is uitgemeten. Daar kwam deze week een nieuwe kwestie bij, namelijk het vermoeden van sjoemelen met declaraties.

Schoon schip maken

Een door de raad van toezicht ingestelde onderzoekscommissie concludeert dat ook de raad zelf tekort is geschoten. Mede door de ingewikkelde bestuurlijke structuur functioneerde het toezicht te veel op afstand. Een gedeeltelijk vernieuwde raad van toezicht en bestuur moeten schoon schip maken.

De universiteit en het VU Medisch Centrum hebben dezelfde raad van toezicht. Dit komt omdat beide organisaties deel uitmaken van de Stichting VU – VUmc. De ledenraad van de VU-Vereniging benoemt de leden van de raad van toezicht.

Fusie afgeblazen

Ook de hogeschool Windesheim maakt deel uit van de VU- Vereniging, maar heeft sinds begin dit jaar weer een eigen Raad van Toezicht. Het vereenvoudigen van de bestuursstructuur wordt verder doorgezet. De voorgenomen fusie tussen het VUMC en GGZ in Geest is afgeblazen. De GGZ in Geest blijft een zelfstandige organisatie met een eigen Raad van Toezicht. Wel blijven beide instellingen nauw samenwerken.

De voorzitter van het College van Bestuur van de VU, René Smit, heeft er begrip voor dat het grootste deel van de raad van toezicht opstapt. “Het is begrijpelijk dat de mensen zelf deze beslissing nemen. Ze zijn integraal verantwoordelijk voor het toezicht op de VU en het VUMC en als daar ferme kritiek op wordt geuit , ligt het voor de hand dat je daar conclusies aan verbinden.” Maar hij voegt er direct aan toe goede ervaring te hebben gehad met de toezichthouders. “Twee van hen, Frans Leijnse en Alexandra Schaapveld, hielden zich al extra met de universiteit bezig, en ik kan zeggen dat ze  het college van bestuur regelmatig stevig bij de lurven hebben genomen en flink hebben doorgevraagd over wat er aan de universiteit speelt. En dat is ook hun taak. Goed en stevig toezicht is noodzakelijk.”

Te complexe organisatie

Smit is het in hoofdlijnen eens met de conclusie van het onderzoek. “We zijn een te complexe bestuurlijke organisatie waardoor het toezicht op grote afstand van de werkplek is komen te staan. We waren al bezig die lijnen korter en doorzichtiger te maken. Daarom is Windesheim weer in een aparte organisatie ondergebracht. En binnen de raad van toezicht waren sommige mensen al meer gefocust op de universiteit en anderen op het VUMC. Dat gaan we nu verder formaliseren.”

Smit benadrukt wel dat de onderzoekcommissie met name heeft gekeken naar kwesties die binnen het VUMC spelen en hij hoopt dat er snel nieuwe toezichthouders gevonden kunnen worden.

Gewenste profielen

Voor twee van hen loopt al een procedure, maar het zal nog wel even duren voordat de drie andere leden zijn benoemd. De ondernemingsraden van de VU en het VUMC mogen meepraten over de gewenste profielen en de ledenraad van de VU-Vereniging benoemt uiteindelijk. Dus dat wordt voorjaar volgend jaar.

 

Zie ook dit bericht

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.