Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Straks op diploma: hoe goed je bent in vergelijking met de rest

Hoor je bij de beste studenten of scoort bijna iedereen hoger dan jij? Binnenkort gaan alle universiteiten dat vermelden bij hun diploma’s.

Sommige Nederlandse universiteiten deden het al en binnenkort volgt de rest. Allemaal gaan ze vermelden hoe studenten scoren in vergelijking met hun medestudenten. Dat moet duidelijk maken wat een eindcijfer precies betekent.

Want is een acht een hoog cijfer of haalt bijna iedereen dat voor zijn scriptie? In sommige vakgebieden zijn hoge cijfers heel normaal, terwijl docenten van andere vakken juist zuinig doen.

Te streng

Dat is een probleem, waarschuwde een voormalige student van de Universiteit Utrecht. Je maakt bijvoorbeeld minder kans op een plaats aan een Amerikaanse topuniversiteit als je cijfers niet goed worden omgerekend naar het grade point average-systeem dat ze daar hanteren: een schaal van A tot F. De Utrechtse rector Bert van der Zwaan gaf al snel toe dat zijn universiteit daarin “een tikkie te streng” was.

Echt iets om landelijk aan te pakken, vond de UU-rector, en hij bracht het probleem ter sprake bij zijn collega’s van andere universiteiten. Ze hebben nu afgesproken om allemaal een zogenoemde grading table aan hun diploma’s toe te voegen, meldt universiteitsblad DUB. Dit is een tabel waarin staat hoe vaak bepaalde cijfers zijn gegeven. Vijf procent heeft bijvoorbeeld een negen gekregen en twintig procent een zes.

Bij Wageningen Universiteit werken ze daar al een jaar of vijf mee, zegt beleidsmedewerker Fred Jonker, tevens expert op dit gebied. “Het hoort bij het Bologna-proces, waarin Europese landen hun hoger onderwijs beter op elkaar afstemmen.”

Cijferinflatie

Het idee is simpel. Je gooit alle cijfers van een opleiding in een bak en kijkt dan hoeveel zevens, achten en negens er zijn uitgedeeld. Zo kun je zien hoeveel studenten een bepaald cijfer hebben gekregen.

“Het mooie is dat dit systeem bestand is tegen cijferinflatie”, zegt Jonker. “In de Verenigde Staten krijgen studenten intussen een A+++ om te laten zien dat ze iets beter zijn dan de rest. Maar voor een grading table maakt dat dus niet uit.” Want dan zie je in één oogopslag hoeveel procent van de studenten een A+++ behaalt.

Overigens zegt zo’n tabel niets over het niveau van een opleiding, legt Jonker uit. Een zesjesstudent van Harvard of Oxford is toch iets anders dan een zesjesstudent van een willekeurige universiteit uit Oost-Europa. “Daar zit gewoon een groot verschil tussen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.