Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Steenmarter saboteert deeltjesversneller

O jee, kortsluiting in de Large Hadron Collider! Een steenmarter knaagde een kabel door en prompt viel de miljarden kostende deeltjesversneller in Genève stil.

Het diertje heeft het niet overleefd, schrijft New Scientist. Er stond 66 duizend volt op de kabel, pakweg driehonderd keer zoveel als op een gewoon stopcontact.

Paar dagen nodig

De kortsluiting heeft de deeltjesversneller niet ernstig beschadigd. Het duurt alleen een paar dagen om hem weer op te starten.

In de LHC versnellen wetenschappers kleine deeltjes (protonen) tot bijna de lichtsnelheid en laten ze dan op elkaar botsen. Als de deeltjes uit elkaar spatten, bieden de ‘scherven’ zicht op hoe de kleinste materie in elkaar zit.

Nobelprijs

Zo hebben de natuurkundigen waarschijnlijk het Higgs-deeltje waargenomen: een bouwsteentje dat materie massa geeft. De ontdekking leidde tot de Nobelprijs voor de natuurkunde voor Peter Higgs en François Englert, twee natuurkundigen die onafhankelijk van elkaar het deeltje voorspelden.

Steenmarters staan erom bekend dat ze kabels van auto’s doorknagen. Deeltjesversnellers staan nu ook op het menu.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.