Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Amateurwetenschapper sleept KNAW voor rechter

Een amateurwetenschapper heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen voor de rechter gedaagd. Het genootschap wilde zijn hypothese over de zwaartekracht niet beoordelen.

Dertig jaar geleden bedacht de man zijn hypothese, die hij voor de rechter op een handgeschreven briefje samenvatte. “Zwaartekrachtdeeltjes worden door zwarte gaten uitgestoten”, schreef hij. “Zwaartekrachtdeeltjes bestaan uit materie. Volgens de hypothese wordt de massa van een zwart gat kleiner.”

Dwangsom geëist

Hij had zijn idee in 2011 naar de KNAW gestuurd en gevraagd om een beoordeling. Die kreeg hij niet. Hij mocht wel naar openbare bijeenkomsten van de KNAW komen, dan kon hij zelf met wetenschappers in gesprek. Hij kon zijn idee ook op internet zetten.

Maar nee, hij wilde per se dat de KNAW zich erover boog of de hypothese voorlegde aan andere wetenschappers. Hij eiste een dwangsom als het genootschap van topwetenschappers niet meewerkte. Want de KNAW moet toch de wetenschap bevorderen?

Moet nu betalen

De rechter stelde de man in het ongelijk. Hij moet de KNAW nu vijftienhonderd euro aan proceskosten vergoeden. Misschien kan hij beter een internetabonnement nemen en een eigen website bouwen, opperde de rechter ter zitting.

“Zulke theorieën komen hier wel vaker langs”, zegt woordvoerder Irene van Houten van de KNAW. “Vooral de ‘theorie van alles’ is heel populair. Het is wel voor het eerst dat het tot een rechtszaak komt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.