Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Steeds meer senioren in collegebanken

Rustig op de bank van je pensioen genieten? Niks ervan! Steeds meer senioren nemen weer plaats in de collegebanken. De belangstelling nam in twee jaar tijd met veertig procent toe.

Psychologie, natuurwetenschappen, filosofie: meer dan tien universiteiten en hbo-instellingen bieden speciaal voor vijftigplussers cursussen aan. En met succes: de afgelopen jaren winnen de colleges aan populariteit. In 2015 waren er bijna 25 duizend aanmeldingen, zo’n zevenduizend meer dan twee jaar eerder.

De kosten van een cursus verschillen per instelling en hangen ook af van de lengte. In Utrecht betaal je voor zes colleges over de wereldeconomie 160 euro en in Amsterdam betaal je voor 10 colleges over kunst in de middeleeuwen 280 euro.

Behoefte aan kennis

“Er zijn meer hoogopgeleide ouderen dan vroeger”, verklaart Carolien van Bergen, woordvoerder van de overkoepelende organisatie Hoger Onderwijs Voor Ouderen (Hovo) en coördinator van Hovo Amsterdam, het succes. “En mensen willen blijven leren. Ook populaire programma’s als de DWWD University of de Universiteit van Nederland laten zien dat de behoefte aan kennis breed is.”

Vooral filosofie en kunstgeschiedenis zijn populair. “Veel senioren zijn hun hele leven bezig geweest met pragmatische dingen, zoals genoeg geld verdienen voor het gezin”, zegt Korrie van Helvert, directeur van Hovo Brabant. “Nu zoeken ze de zachtere kant van het leven en studeren ze om de wereld beter te begrijpen. Kunstgeschiedenis leert je over schoonheid, filosofie troost en leert je over zingeving. Dat zijn belangrijke dingen als je ouder wordt.”

Geen statistiek

Naast kunstgeschiedenis trekt aan de VU ook psychologie volle zalen. “Veel mensen willen op niveau iets leren over psychologie, maar hoeven niet zo nodig een hele studie te doen, met statistiek en gesprekspractica. Dat kan bij ons”, zegt Van Bergen.

Hovo Amsterdam had vorig jaar 6000 inschrijvingen. Een topjaar. Gemiddeld zijn de deelnemers 67 jaar, maar de leeftijdsspanne is groot. Van Bergen: “Bij psychologie zitten over het algemeen jongere mensen, maar we hebben ook soms tachtigers die zich voor het eerst voor een cursus aanmelden.”

Gemotiveerd

Lukt het een beetje, leren op leeftijd? “Het werkt anders dan bij jongeren”, zegt Van Bergen. Misschien gaat het minder snel, maar ouderen hebben wel meer kennis om op voort te borduren. Ze zijn bovendien heel gemotiveerd.

Dat Hovo populairder wordt, ligt in de lijn der verwachting, gezien het aantal babyboomers dat nu met pensioen gaat. Studeren roept misschien nostalgische herinneringen op, want de seniorenstudenten komen niet alleen voor de cursus. Van Helvert: “Ze komen ook voor de levendigheid van de campus, voor de sfeer en de inspirerende omgeving. In de zomer vonden ze het maar stil.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.