Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

91-jarige Harmke Ton (midden) vraagt studenten te stemmen

Ouderen vragen aandacht voor eenzaamheid

Het is een ongebruikelijk gezicht: in de hal van het hoofdgebouw spreken ouderen voorbijgangers aan met het verzoek om te stemmen voor een online vriendschapscursus.

De twaalf ouderen, waarvan een paar in een rolstoel zitten, doen dat om aandacht te vragen voor de Medische Inspirator Prijs van subsidieorganisatie ZonMw. Zij hopen er zo voor te kunnen zorgen dat De Online Vriendschapscursus van promovendus Tamara Bouwman (sociale wetenschappen) de concurrentie kan verslaan.

Contact leggen

Bouwman ontwikkelde een cursus die vijftigplussers leert om meer uit vriendschappen te halen. “De Online Vriendschapscursus biedt deelnemers wekelijks opdrachten waarbij zij oude contacten gaan herstellen, nieuwe contacten leren leggen en beter om leren gaan met alleen zijn.”

Deelnemers krijgen simpele opdrachten om bij de buren langs te gaan of contact met oude vrienden op te nemen. “Het lijkt zo eenvoudig, maar de opdrachten verlagen stuk voor stuk de drempel waar mensen overheen moeten om hun eenzaamheid te verminderen.”

Druk bezig

Zo doet de 91-jarige Harmke Ton dat zelf ook. Ze is speciaal uit Utrecht gekomen om studenten aan te sporen om te stemmen voor de cursus, al heeft ze die zelf niet gevolgd.  Ze woont in een ouderencomplex waar ze veel sociale contacten heeft.

“Gezien mijn leeftijd zijn veel van mijn vrienden van vroeger overleden. Of ze kunnen niet veel meer. Maar ik voel me niet eenzaam. Waar ik woon, hebben we veel activiteiten. Daar help ik zoveel mogelijk bij, net als vandaag. Ik ben altijd veel bezig geweest. Zolang dat nog gaat, blijf ik dat doen.”

100.000 euro

De cursus is momenteel offline om geëvalueerd te worden. Bouwman wil de honderdduizend euro aan prijzengeld gebruiken om de verbeterde cursus weer algemeen toegankelijk te maken en verder onderzoek te verrichten. Stemmen kan via deze link.

Online stemmen kan via de QR-code

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.