Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Smartphone als sporttrainer

Een smartphone die je adviseert om het iets rustiger aan te doen, juist harder te werken of je looptechniek te verbeteren. Het lijkt toekomstmuziek.  Maar hoogleraren Henri Bal en Peter Beek zijn bezig om de ultieme sportapp voor hardlopers en wielrenners te ontwikkelen.  “Je kunt er bijvoorbeeld in je eentje een groepsles op afstand mee volgen of samen trainen met een vriend die aan de andere kant van het land woont”, vertelt Bal.

Aardgasbaten

Van Commit, de pot met aardgasbaten, krijgen zij  hier 1,8 miljoen euro voor. Bal (plus promovendus) ontwikkelt een raamwerk waarmee de sensoren die op een gsm zitten exacte informatie over de gebruiker kunnen doorgeven.  Peter Beek (plus promovendus) maakt de modellen die gebruikt gaan worden. 

Goede voornemens

Hartstikke leuk natuurlijk zo’n speeltje. Maar wat is het wetenschappelijk nut hiervan? “Peter Beek gebruikt dit onderzoek om te achterhalen hoe je mensen met ict kunt motiveren om zich aan hun goede voornemens te houden.”

En Bal zelf? “Wij achterhalen op deze manier hoe je een sensornetwerk bouwt en zorgt dat het energiezuinig draait. Zo’n app is leuk, maar niet als je batterij na een uur leeg is.”

Tornado ontwijken

In de toekomst kan zo’n netwerk ook gebruikt worden om grote groepen mensen in noodsituaties te evacueren. “Bij een tornado bijvoorbeeld. Dan kun je zien waar iedereen is en ze de juiste kant opsturen.”

Worden Bal en Beek de eerste VU-wetenschappers die veel geld met een app binnen gaan harken? “Het in de markt zetten van de app is geen doel van het project. Met de valorisatie ervan houden wij ons niet bezig.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.