Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Selectie mag niet meer dan honderd euro kosten

Kunstacademies, hotelscholen en medische opleidingen mogen straks honderd euro in rekening brengen aan jongeren die zich aanmelden voor de selectie. Andere opleidingen moeten het voortaan gratis doen.

Minister Bussemaker heeft de nieuwe regeling online gezet voor een ‘internetconsultatie’. Een maand lang mag iedereen – burgers en organisaties – er kritiek op leveren, waarna ze eventueel nog iets kan aanpassen.

Kun je dansen?

Veel opleidingen vragen geld voor de selectie, constateert de minister. Ze noemt de university colleges en een aantal fixusopleidingen. Die mogen dat voortaan niet meer doen, staat in haar nieuwe regeling.

Toch maakt ze een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de intensieve selectieprocessen in de kunst en het hotelonderwijs. “Men kan bijvoorbeeld niet toetsen of een kandidaat kan dansen, door middel van het afnemen van een vragenlijst”, staat in de toelichting.

Geen melkkoe

Ook de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, mondzorgkunde en fysiotherapie mogen een bijdrage eisen. Voor die opleidingen is zoveel belangstelling dat de selectie ook intensiever is.

Maar maak er geen melkkoe van, waarschuwt de minister. Een bijdrage is alleen op zijn plaats als de kosten voor de selectie te zwaar op het gewone onderwijsbudget drukken. Die honderd euro mag bovendien geen standaardbedrag worden: het is een maximum. Bovendien moeten onderwijsinstellingen arme studenten het geld kwijtschelden als de bijdrage “een onoverkomelijke belemmering vormt voor de inschrijving”.

Winst maken

Het is goed dat er een maximumbedrag komt, vindt voorzitter Jarmo Berkhout van de Landelijke Studenten Vakbond. “Je moet het tarief niet aan de instellingen overlaten. Voor je het weet gaan die er winst op maken.”

Liever zou hij zien dat studenten helemaal niets voor de selectie hoeven te betalen. “Het is niet zo erg als het afschaffen van de basisbeurs, maar het is toch weer een extra drempel. Dat komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet ten goede.”

Geld terug

Vorig jaar spande een afgewezen danser een rechtszaak aan tegen Fontys Hogescholen. De danser had 75 euro moeten betalen voor zijn auditie en eiste dat geld terug: de inschrijving mag immers niet afhankelijk zijn van andere bijdragen dan het collegegeld? Hij verloor de zaak. Het was een van de redenen voor de minister om de regels helder te maken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.