Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Selectie levert geen betere artsen op

Geneeskundestudenten die op het vwo gemiddeld een 8 of hoger scoorden, presteren het beste tijdens hun opleiding.

Dat concludeert Anouk Wouters in haar proefschrift ‘De effecten van selectie van geneeskundestudenten’, waarop ze vandaag aan de Vrije Universiteit promoveert.

Tussen studenten die via loting of decentrale selectie zijn toegelaten, bestaan nauwelijks verschillen in prestaties. Omdat bij decentrale selectie ervaring in de gezondheidszorg een pre is, dreigen bij deze wijze van selectie bepaalde groepen buiten de boot te vallen. Kinderen van artsen, of met artsen in de familie- en kennissenkring, komen namelijk makkelijker aan een stage in de schoolperiode in de gezondheidszorg dan anderen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.