Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Scriptietips van studenten die het kunnen weten

Mocht je dit jaar je scriptie moeten schrijven, dan ben je hopelijk al begonnen met bedenken waarover. Dat zal je cijfer alleen maar ten goede komen, als je de verhalen van drie scriptieprijswinnaars mag geloven.

Want wij kunnen dan wel een discussie hebben ontketend over de kwaliteit van hedendaagse masterscripties, maar ondertussen wil jij natuurlijk gewoon een heel goede thesis schrijven. Daarom vroegen we drie winnaars van scriptieprijzen hoe zij hun afstudeerthese hebben aangepakt.

De eerste 10

Durf contact te zoeken met mensen als dat nuttig is, ook al ken je ze niet”, tipt Yussef Al Tamimi (24). Hij won twee prijzen voor zijn masterscriptie bij Rechtsgeleerdheid over de bescherming van kwetsbare groepen en personen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een 10 kreeg hij ervoor, een cijfer dat zijn begeleider nog nooit eerder had uitgedeeld. Hoe haal je een 10? Lees al zijn tips.

Verpleeghuisobservaties

Daniëlle Bovenberg (24) adviseert om vroeg na te denken over je onderwerp en vroeg te beginnen. Ze schreef in 2015 de beste masterscriptie van de faculteit Sociale Wetenschappen. Ze liep daarvoor vijf maanden mee in een verpleeghuis voor ouderen en schreef in haar scriptie over haar ervaringen en observaties. Zelf noemt ze dit een etnografische beschrijving. Volgens de jury van de facultaire masterscriptieprijs is de scriptie om meerdere redenen uniek. Ze kreeg een 9,5. Vroeg beginnen is maar één van haar adviezen.

Vernieuwend inzicht

Volg je interesses”, tipt Annie Wong (24). Zij ontving vorig jaar de eerste scriptieprijs van de VU, voor haar masterscriptie over culturele verschillen in het gedrag van beleggers. Aandeelhouders in België bleken bijvoorbeeld anders te reageren op beleggingsnieuws dan in Engeland. Volgens de jury is dit een vernieuwend inzicht. Ze haalde een 9 en heeft inmiddels een promotieplaats aan de economische faculteit. Lees haar interview voor meer tips.

De interviews zijn een aanvulling op het tipverhaal ‘Een prijs winnen met je scriptie, hoe doe je dat?’, dat nu in Advalvas staat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.