Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Saxion stelt medewerker op non-actief om seksuele intimidatie

Een medewerker van Hogeschool Saxion is op non-actief gesteld omdat hij een studente seksueel geïntimideerd zou hebben. De man is verbonden aan de academie creatieve technologie in Enschede.

Het gaat om een incident van meer dan een jaar geleden, zegt woordvoerder Rob Admiraal. Pas kort geleden heeft de studente de intimidatie gemeld, mogelijk aangemoedigd door de #metoo-beweging.

Zero-tolerance

Studenten en personeel zijn gisteren per mail op de hoogte gesteld. Saxion laat weten dat ze een zero-tolerance beleid hanteert, en dat door het grensoverschrijdend gedrag van de medewerker “geen sprake meer was van een veilige studieomgeving”.

Om privacy-redenen wil de hogeschool niet vertellen of het gaat om een docent of een medewerker met een andere functie. In een telefonische reactie zegt Admiraal dat niet bekend is of het slachtoffer aangifte gaat doen. Pas daarna is strafrechtelijke vervolging mogelijk.

Kamervragen

Onlangs stelde GroenLinks Kamervragen aan minister Van Engelshoven naar aanleiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij toneelscholen in Amsterdam en Arnhem: wat gaat ze met meldingen van misbruik of intimidatie bij hogescholen en universiteiten doen?

De minister vertrouwt erop dat instellingen snel reageren als er sprake is van zulk gedrag. Volgens haar is het belangrijk dat slachtoffers “zich aangemoedigd voelen” om met hun verhalen naar buiten te komen, zonder voor hun studie, carrière of rechtspositie te hoeven vrezen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.