Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Scène uit Blade Runner

Robots moeten ook rechten krijgen

De robots zijn het aan het overnemen. Ze vervangen de arbeiders in de fabrieken, ze nemen cruciale beslissingen in het verkeer. Er zijn al politierobots, chirurgische robots, gastvrouwrobots en straks zullen robots recht over ons spreken, sollicitatiegesprekken met ons voeren en op allerlei andere manieren over ons lot beslissen. Er zullen zelfs prostitutierobots komen.

En dat kunt u leuk vinden of niet, het is gewoon zo. Daarom is het belangrijk dat de juridische positie van robots wordt bepaald. Er moeten wetten komen om te bepalen wie er verantwoordelijk is wanneer een robot een fout maakt. Er zal zelfs een tijd komen dat het duidelijk moet zijn welke plichten en ook rechten een robot heeft.

Eerste robotprof

Klinkt misschien nog wat teveel als Isaac Asimov of de film I Robot, maar we hebben aan de VU al een jurist die zich met dit soort zaken bezighoudt: Rob van den Hoven van Genderen, directeur van het Center for Law and Internet van de VU. Hij wil graag een leerstoel en de eerste robotprof van Europa zijn, maar in Nederland zijn we nog niet zover.

“Juristen kijken niet vooruit, die dempen de put pas als het kalf verdronken is”, zegt Van den Hoven van Genderen erover.

Chinese werkgroep

Maar in China hebben ze er al wel zin in. Van den Hoven van Genderen viel op door een artikel over robotrecht in een Zuidoost-Aziatische wetenschappelijk tijdschrift, werd gevraagd voor een symposium in Peking, en nu mag hij in opdracht van de Chinese regering aan de Universiteit van Peking een werkgroep van geleerde mensen voorzitten die zich bezighoudt met robots en de wet.

Lees er alles over in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.