Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Researchmaster psychologie krijgt onvoldoende

Opnieuw heeft een opleiding aan de VU een gele kaart gekregen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO. De researchmaster Clinical and Developmental Psychopathology van de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen voldoet niet aan de kwaliteitseisen. De opleiding krijgt twee jaar om het onderwijs te verbeteren.

Volgens de commissie die de opleiding onder de loep nam, doet men onder andere te weinig met negatieve vakbeoordelingen van studenten, kunnen studenten er te gemakkelijk aan ontkomen om zelf onderzoeksdata te verzamelen, is er te weinig aandacht voor ethiek en integriteit en zijn docenten te afstandelijk.

Veeg uit de pan

Vooral de docenten en het management krijgen een veeg uit de pan over hun betrokkenheid bij het onderwijs. ‘Aan alle bedenkingen kan ander beleid tegemoet komen’, schrijft de commissie in het rapport, ‘maar zeker zo belangrijk is dat er een docententeam wordt gecreëerd dat enthousiasme uitstraalt en gezamenlijk wil werken aan een topopleiding.’

“De negatieve beoordeling is natuurlijk een vervelend bericht”, zegt Marcus Huibers, portefeuillehouder onderwijs van de faculteit. “Maar we waren als faculteit al bezig met een gigantische onderwijsvernieuwing. Onze ambitie is om straks de beste opleidingen aan te bieden in het vakgebied. Een nieuwe inrichting van de opleidingscoördinatie van deze researchmaster zat al in de pijplijn.”

Versnippering

Inmiddels heeft de faculteit een aantal concrete maatregelen genomen. Er zijn een opleidingsdirecteur en programmacoördinator aangesteld die het managementteam van vier hoogleraren vervangen, wat volgens de opleiding leidde tot een versnippering van verantwoordelijkheden.

De betrokkenheid van de docenten bij de opleiding is nu de verantwoordelijkheid van de nieuwe opleidingsdirecteur en de programmacoördinator buigt zich onder meer over de vakevaluaties. De NVAO vindt het herstelplan goed genoeg en geeft de faculteit tot eind juli 2017 om de veranderingen door te voeren.

Niet eens

Huibers benadrukt overigens dat het faculteitsbestuur het niet eens was met de conclusie van de accreditatiecommissie dat de docenten niet voldoende betrokken zijn bij de opleiding. “De commissie komt hier slechts één dag praten met docenten en vormt zich dan een beeld van de opleiding. We zien natuurlijk ruimte voor ontwikkeling, maar geen afstandelijke docenten. Een researchmaster is het leukste onderwijs dat je kunt geven! Je studenten zijn jonge mensen die onderzoeker willen worden. Het is bijna moeilijk om daar niet enthousiast over te zijn.”

Meer gele kaarten

Een aantal bachelors van de faculteit Geesteswetenschappen en de lerarenopleidingenmaster van de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen hadden al eerder een gele kaart gekregen. De bachelors zouden ondermaatse scripties afleveren en ook van de lerarenopleidingen waren meerdere eindwerkstukken niet goed genoeg. De VU heeft ook bij deze opleidingen al veranderingen doorgevoerd om het onderwijs op peil te krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.