Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Raad van State steunt gematigd beleid internationalisering

De Raad van State is positief over het wetsvoorstel ‘Internationalisering in balans’. Wel moet er duidelijk in komen te staan dat het sluiten van anderstalige universitaire bacheloropleidingen “een uiterste middel” is. In het hbo hoeft er weinig te veranderen.

Het hoger onderwijs loopt hier en daar tegen zijn grenzen aan door de instroom van internationale studenten, schrijft de Afdeling advisering van de Raad van State in een gisteren verschenen advies. Al eerder steunde ze het plan om de rem te kunnen zetten op het aantal studenten dat wordt toegelaten tot een Engelstalig opleidingstraject.

Arbeidsmarkt

Ook snapt de Afdeling dat de minister wil kunnen toetsen of bestaande en nieuwe bacheloropleidingen in een andere taal ‘doelmatig’ zijn. Maar dan moet daarbij ook oog zijn voor “de toekomstige behoeften van maatschappij en arbeidsmarkt”. Landelijk, én in de regio waar de instelling staat.

Demissionair minister Dijkgraaf wil onderwijsinstellingen stimuleren tot samenwerking en ‘zelfregie’ op het gebied van internationalisering. De Afdeling advisering vindt dat een goed idee en stelt zelfs voor om het onderlinge overleg te verplichten. Ook zouden instellingen de mogelijkheid moeten krijgen om gelijksoortige anderstalige opleidingen samen te laten toetsen.

Rechtszekerheid

De instellingen moeten wel weten waar ze aan toe zijn als hun anderstalige opleidingen worden getoetst. In het huidige voorstel is het volgens de Afdeling onduidelijk of in de beoordeling een rol speelt dat een instelling veel ‘anderstalig’ personeel heeft.

Verder staat in de toelichting op het wetsvoorstel dat de minister alleen in het uiterste geval zal ingrijpen in het bestaande anderstalige onderwijsaanbod “Uit het oogpunt van rechtszekerheid voor de instellingen” kan de regering dat beter in de wet zelf zetten, aldus het advies.

Uitzondering hbo

De Afdeling ziet al helemaal weinig aanleiding om zwaar in te grijpen in het Engelstalige hbo. De instroom van internationale studenten is daar al jaren stabiel, en er zijn veel minder Engelstalige opleidingen dan in het wetenschappelijk onderwijs. De Afdeling adviseert dan ook de doelmatigheidstoets nog niet voor het hbo te laten gelden of in elk geval een lichtere doelmatigheidstoets te hanteren.

Demissionair minister Dijkgraaf dankt de Raad van State voor het “waardevolle advies” en gaat de inhoud zorgvuldig bestuderen. Hij benadrukt in zijn reactie dat zijn wetsvoorstel oog heeft “voor (regionaal) maatwerk, zodat we internationaal talent aantrekken voor (en behouden op) de plekken waar we hen hard nodig hebben”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.