Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Psychiatrie werkt niet met één verklarend model’

De professionele grondslag van de psychiater moet verder ontwikkeld worden, zegt promovendus Alan Ralston.

“In de geneeskundige praktijk verloopt het stellen van een diagnose doorgaans via het klassieke medisch model: anamnese, lichamelijk en aanvullend onderzoek. Omdat er echter geen simpele lichamelijke verklaring voor psychiatrische aandoeningen bestaat, verloopt dat proces in de psychiatrie anders. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere theorieën over wat een depressie veroorzaakt.

Ziektebeeld

Ik heb onderzocht hoe het diagnostisch proces in de psychiatrie werkt. Wat ik zag, is dat het een dynamisch proces is. Er wordt niet met één verklarend model gewerkt, er is ruimte om op verschillende manieren naar ziektebeeld te kijken. De psychiater is daarbij voortdurend aan het checken of de verklarende theorie, die samen met de patiënt ontwikkeld wordt, passend is. Het moet zowel overeenkomen met het wereldbeeld van de patiënt als kloppen met de wetenschappelijke theorieën.

Verder ontwikkelen

Deze methode wijkt iets af van het klassieke model, maar is zeker professioneel te onderbouwen. Deze professionele grondslag en expertise moeten we verder ontwikkelen en normeren.”

Alan Ralston is medisch hoofd Acute en Intensieve Psychiatrie bij UMC Utrecht. Hij promoveerde 9 april bij de faculteit Geesteswetenschappen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.