Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Promoveren op de vagina

Hoe maak je de beste vagina? Met de penis of met een stuk van de darm? Darm, dachten drie artsen die morgen alle drie aan de VU promoveren op hun onderzoek naar geslachtsveranderende operaties van man naar vrouw. Maar kregen ze gelijk?

De plastisch chirurgen Marlon Buncamper en Mark-Bram Bouman en arts-onderzoeker Wouter van der Sluis vergeleken in hun onderzoek onder meer die twee verschillende manieren om te opereren. Bij de ene operatie wordt de vagina gemaakt van de huid van de penis. Maar als er niet genoeg huid is om de vagina diep genoeg te maken, voegen chirurgen er een stuk uit de darm aan toe – een operatie waarin de transgenderchirurgen van VUmc gespecialiseerd zijn.

Diepere vagina

Met een gegarandeerd diepere vagina zijn de vrouwen vast tevredener, dachten de artsen. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. De geopereerde vrouwen gaven het uiterlijk en de werking van hun vagina gemiddeld een acht, ook als die naar verwachting wat minder diep was doordat er geen darm bij was komen kijken.

Behalve over hun vagina stelden de artsen de vrouwen ook vragen over complicaties bij de operatie, seksuele functie en kwaliteit van leven. De jonge promovendus van het stel, Wouter van der Sluis, keek ook naar de gezondheid van het darmweefsel na de operatie. Hij ontdekte dat er in de ‘vaginadarm’, waar geen ontlasting meer langs gaat, andere bacteriën groeien dan in de darm. Aan die kennis kunnen darmpatiënten waarschijnlijk weer wat hebben.

Animatie

Behalve de drie promoties morgen, is er dit weekend ook een groot internationaal congres over transgenderzorg. Dat wordt zaterdag geopend door Koningin Máxima.

Benieuwd hoe een operatie van penis naar vagina er ongeveer uitziet? Het universitair ziekenhuis van Tübingen maakten een animatie, zonder bloed.

Uniklinikum Tübingen: Sex-Reassignment: Male to Female Surgery 2009 from Azraels-Art on Vimeo.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.