Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Promovendi in actie tegen experiment promotiestudenten

Stop het experiment met promotiestudenten, sluit geen dubieuze contracten met hen af en laat ze ook buiten de universiteit werkervaring opdoen: in een vijfpuntenplan riep het Promovendi Netwerk Nederland zaterdag op tot actie.

In het actieplan maakt het PNN zich hard voor toekomstige promovendi. Nu zijn de zaken nog goed geregeld, is de gedachte, maar straks ook? Promovendi zouden steeds vaker het kind van de rekening zijn.

De vijf actiepunten werden zaterdag tijdens de National PhD Day gepresenteerd. De belangenorganisatie eist dat het experiment met promotiestudenten wordt gestaakt en verzet zich tegen “dubieuze contracten”. Soms bieden universiteiten promovendi “willens en wetens” contracten aan voor een periode korter dan vier jaar, terwijl dat de norm is. Minder dan een kwart van de promovendi slaagt erin zijn onderzoek binnen deze tijd af te ronden.

Carrière buiten de wetenschap

Ook over de onderwijstaken van promovendi wil het PNN duidelijke afspraken. De eerste drie maanden moeten ze daarvan worden vrijgesteld. Daarna moeten ze zich goed kunnen voorbereiden op hun lessen, zegt de organisatie. Slechts twintig procent van hun contractduur zou op mogen gaan aan lesgeven. Alleen dan houden ze genoeg tijd over voor hun onderzoek.

Verder worden promovendi nu nog opgeleid voor een baan in de wetenschap, terwijl slechts twintig procent van hen hierin werkzaam blijft. Bereid ze daarom ook voor op een carrière buiten de wetenschap, bepleit het PNN, en laat ze daar praktijkervaring opdoen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.