Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Voordat de coronacrisis uitbrak deed de onderzoeksgroep al elke dag gezamenlijk de plank

Plankende promovendus mist haar lab

Promovendus celbiologie en immunologie Elisabetta Michielon zat midden in haar experiment met gekweekte huidmodellen toen de VU moest sluiten wegens corona. Gelukkig mocht ze dit wel nog afronden in het lab in het O2-gebouw.

Elisabetta Michielon, promovendus celbiologie en immunologie, werkt aan kunstmatig gekweekte huidmodellen, waarin ze een melanoom (kankergezwel) laat groeien. Dat hele proces duurt zes weken: twee weken om de cellen te maken van de opper- en de lederhuid en daarna nog vier om er melanoomcellen in te laten groeien tot een tumor.
Haar lopende experiment mocht ze afronden. Dat betekende dat ze de laatste twee weken nog met één andere collega in het lab zat. De rest van de groep (24 mensen) werkte al vanuit huis. “Het was vreemd in een bijna leeg gebouw, maar ik was ook blij dat ik nog wel even kon doorwerken”, vertelt ze.  Ze waren bij de laatste onderzoekers in het O2-gebouw. Nu is echt alles dicht, denkt Michielon.

‘Ik wil die plakjes afsnijden van mijn preparaten om de melanoomcellen te bekijken, maar dat mag ik nu niet meer doen’

Inmiddels zijn haar preparaten af: “Ik heb de samples in de formaldehyde gezet om ze te kunnen bewaren. De volgende stap is om er plakjes van te snijden, zodat je kunt zien hoe de melanoomcellen in het weefsel zijn gegroeid. Maar dat kan ook later, dus dat mag ik nu niet meer doen.”
Sinds een week werkt Michielon, net als andere wetenschappers, vanuit huis. Wat doet ze nu dan? “Ik werk aan de inleiding van mijn proefschrift. En ik ben nog bezig met het schrijven van een artikel.”

Alternatieven voor proefdieren

Michielon is een van de promovendi van Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie aan Amsterdam UMC en Acta, die onderzoek doen naar het maken van menselijk huidweefsel en slijmvlies zónder dat er proefdieren aan te pas komen. Voor Gibbs was het aanpoten om te zorgen dat iedereen thuis aan het werk kon. Ze heeft tien promovendi, drie postdocs, vijf studenten en vijf technici onder haar hoede. Gezamenlijk moesten ze verzinnen hoe ze hun nieuwe werk zouden inrichten. Gibbs: “Sommige onderzoekers zijn bezig hun ingestuurde artikelen te herzien, sommigen doen literatuurstudie. Ik heb ze in groepjes verdeeld die literatuur lezen en reviews schrijven.” En de technici? “ Die bereiden alvast het practicum voor september voor.”

‘Twee maanden kunnen we nog wel vullen zonder labwerk, daarna hebben we echt nieuwe data nodig’

Gibbs is blij dat ze momenteel geen college geeft. Het draaiend houden van de onderzoeksgroep is inspannend genoeg. “Ik hoop dat het niet veel langer dan twee maanden gaat duren”, zegt ze. “Twee maanden kunnen we wel vullen zonder labwerk, maar daarna moet er toch echt weer nieuwe data worden gegenereerd. En dat kan nu niet.”  

Om drie uur planken

Hoe het met de mensen in Gibbs’ groep gaat? “Wisselend”, zegt ze, “sommige mensen met een gezin zijn heel druk, anderen missen het sociale contact. Dat is een heel belangrijk aspect van werken.” Om dat op te vangen heeft haar onderzoeksgroep een virtuele borrel op vrijdagmiddag om vijf uur. En elke dag een gezamenlijke plankingpauze om drie uur ’s middags. Planking is een populaire methode om je buikspieren te trainen. De bekendste uitvoering is alleen steunen op je ellebogen en tenen en je lichaam stevig aanspannen. “Dat deden we al in het lab”, zegt Michielon. “Iemand had gelezen dat dat gezond was, dus om drie uur ’s middags verzamelde een collega iedereen om een minuut te planken. En daarna een minuut op de ene arm en een minuut op de andere arm en een minuut tegen de muur zitten. We gaan er gewoon mee door, alleen nu doen we het via Skype.”
Michielon, die net aan haar derde jaar is begonnen als promovendus, is bang dat ze achter gaat lopen met haar onderzoek. “Natuurlijk wil ik het liefst door met mijn experimenten. Ik wil die samples analyseren die ik heb gemaakt. Ik wil die cellen bekijken. Maar ja, dat kan nu niet. Ik weet dat ik lang niet de enige ben.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.