Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Op expeditie in het Vondelpark

Nieuwe soorten ontdekken in de stad. Dat is het doel van een bijzondere expeditie. Een groep biologen gaat niet naar het oerwoud, maar vertrekt naar het Vondelpark. VU-bioloog Joris Koene jaagt mee.

“Evolutiebioloog Menno Schilthuizen van Naturalis heeft dit project opgezet samen met een bedrijf dat biologische excursies organiseert”, vertelt Joris Koene. “Vaak gaan ze heel ver weg, maar in de eerste week van augustus nemen ze een kijkje in het meest bekende park van Nederland.”

Slakkenseks

De VU levert, naast gebruik van het lab, ook experts. Zo weet Koene alles van slakken en vooral van de seks die ze hebben. Het team bestaat uit acht burgeronderzoekers die hiervoor 480 euro betaald hebben. Ze krijgen daarvoor uitleg en steun van ervaren biologen. Koene vindt dit een bijzondere kans om te laten zien dat er op het gebied van biologie en ecologie veel te doen is in de stad.

Twee penissen

De bioloog acht de kans dat er een nieuw soort gevonden wordt ‘niet heel klein’. “Dat zal geen nieuwe vogelsoort zijn, maar een beest uit een groep waar men minder naar omkijkt.” Een mot, pissebed of sluipwesp, bijvoorbeeld. Mochten de deelnemers een nieuw soort ontdekken, dan mogen ze die ook een naam geven. “Dat moet wel een naam zijn die binnen de wetenschap geaccepteerd wordt. Het kan zijn dat het soort iets speciaals heeft, dan gaat dat in de naam. Twee penissen bijvoorbeeld, dat klinkt ook leuk in het latijn.”

Bezoekers in de bosjes

De excursie vindt plaats in een periode dat het in het Vondelpark altijd bijzonder druk is. Bestaat het risico niet dat het bijzondere insect net onder een picknickkleed ligt? “We mogen van de gemeente Amsterdam kijken in twee weides die voor het publiek afgesloten zijn. Onder meer de weide waar tot ruim tien jaar geleden nog koeien stonden. Daarbuiten, op de gemaaide grasvelden waar iedereen zit, verwacht ik niet zoveel diversiteit, alleen regenwormen en dergelijke. Wij kijken vooral in de bosjes, daar liggen de meeste mensen niet.”

Update 12 augustus

De groep veldwerkers ontdekte twee nieuwe insectensoorten in het Vondelpark, een kever en een sluipwesp, meldt Het Parool.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.