Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Louis Sicking: staande rij, tweede van links, naast Gerard Joling

Op de koffie bij de koning

Even dacht hoogleraar Louis Sicking dat hij in het ootje werd genomen. Maar de uitnodiging die hij per mail kreeg, was echt. Onlangs mocht hij op Paleis Noordeinde lunchen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Sicking, bijzonder hoogleraar geschiedenis van het volkenrecht, was één van de deelnemers van de uitblinkerslunch waarvoor elk jaar verschillende prijswinnaars uitgenodigd worden.

Dus zat hij aan tafel met onder meer Tineke de Nooij (Marconi Oeuvre Award), Gerard Joling (Lifetime Archievement Award), Jesse Puts (WK kortebaan zwemmen) en Teun Meulepas, jonge ambtenaar van het jaar 2017. Sicking verdiende zijn stoel met de Descartes-Huygensprijs.

Toespraak

Even de feitenkennis van de koning, een mede-historicus, testen, was er niet bij. “Voor het eten hield Willem-Alexander een korte toespraak over de prijs. Daarna vroeg hij alle deelnemers over de prijs die ze gewonnen hadden.”

Sicking hoefde niet bang te zijn om per ongeluk het protocol te breken: “Vooraf werden we begeleid door lakeien. Maar tijdens het eten was het gesprek informeel.”

Wel was de lunch zo lang dat Sicking uit voorzorg vooraf al een college had verzet. Waarmee  hij één van de beste excuses ooit had om te laat te komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.