Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Koning spreekt amper over onderwijs in troonrede

Economie, vluchtelingen en terreur domineerden de troonrede die koning Willem-Alexander zojuist uitsprak. Het onderwijs kwam maar heel even ter sprake.

“In het onderwijs komt extra geld beschikbaar om gelijke kansen te bevorderen”, aldus koning Willem-Alexander. “De tegemoetkoming voor specifieke schoolkosten in het mbo, bijvoorbeeld voor werkkleding, gereedschap en software, gaat omhoog.”

Over het hoger onderwijs zei hij niets. Wel verwees hij naar grote hervormingen die onder meer in het onderwijs in gang zijn gezet, “vaak met steun van oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties”. Daar refereerde hij vermoedelijk aan het schrappen van de basisbeurs.

Klimaat

Ook de wetenschap kwam niet ter sprake, of hooguit in de vorm van innovatie: “De gevolgen van de klimaatverandering nopen tot forse investeringen en innovaties in duurzame energiebronnen, zoals wind, water en zonlicht.”

Het kabinet vindt dat grote investeringen gewenst zijn in energietransitie, verduurzaming, bereikbaarheid en onderwijs, maar wil er zelf liever niet te veel aan bijdragen: “De regering komt met voorstellen om deze investeringen waar nodig beter te ondersteunen.”

Balen

Het Interstedelijk Studenten Overleg baalt ervan dat studenten geen rol speelden in de troonrede. Op de begroting gaat zo ongeveer elke inkomensgroep erop vooruit, smaalt het ISO, behalve studenten. “Het lijkt op een feestje waar de student aan de deur wordt geweigerd.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.