Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ook zonder zelftest gewoon toegang tot de campus

Zelfs als hogescholen en universiteiten deze maand te weinig zelftests geleverd krijgen, mogen ze één dag in de week op de campus doceren aan hun studenten. Dat schrijft het ministerie van OCW.

Zelftests maken het mogelijk dat universiteiten en hogescholen hun studenten vanaf 26 april één dag in de week op de campus ontvangen, meent het kabinet, maar die zelftests zijn niet allesbepalend.

Kink in de kabel

Er kan een kink in de kabel komen. Misschien krijgen de instellingen minder zelftests geleverd dan verwacht, of krijgen ze die tests niet snel genoeg bij hun studenten. Het zal de openstelling voor één dag in de week “niet in de weg staan”, aldus vragen-en-antwoorden die het ministerie van Onderwijs op Goede Vrijdag online heeft gezet.

Studenten hoeven de zelftests niet eens uit de verpakking te halen, als ze daar geen zin in hebben. Het gebruik ervan is “altijd vrijwillig”, aldus het ministerie. “Studenten hoeven dan ook geen bewijs van een negatieve test te overleggen om toegang te krijgen tot de onderwijsinstelling.”

Aan de poort

Dat zei onderwijsminister Van Engelshoven vorig week ook al. De instellingen gaan niet aan de poort controleren of een student (of medewerker) een negatieve test bij zich heeft.

Het fysieke onderwijs blijft op anderhalve meter en het openbaar vervoer mag niet te druk worden. Met of zonder zelftest: studenten kunnen niet allemaal tegelijk om half negen in de bus of trein stappen. De zelftests kosten de schatkist ongeveer een half miljard euro, inclusief de distributie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.