Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderzoeker van wetenschappelijk wangedrag krijgt Academie-Kus

Genderwetenschapper Marijke Naezer schudde de universiteiten wakker met haar onderzoek naar scientific harassment, zegt onderwijsvakbond AOb. Daarom krijgt ze vandaag, op Valentijnsdag, de Academie-Kus.

Naezer verzamelde en analyseerde allerlei verhalen van vrouwelijke wetenschappers over pesten, seksuele intimidatie en wetenschappelijke sabotage aan de universiteit. Ze deed dat voor het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Zulke intimidatie gebeurt nooit op een specifiek moment, zag ze. Er is altijd sprake van een patroon, waardoor het moeilijk is om het te doorbreken. Ze liet zien hoe die patronen ontstaan door machtsstructuren, competitiedrift en gebrek aan bescherming van slachtoffers.

Stappen gezet

“Niet alleen is er eindelijk meer oog voor sociale onveiligheid op universiteiten”, zegt jurylid en AOb-bestuurder Marijtje Jongsma, “universiteiten ondernemen nu ook stappen om de veiligheid te vergroten.”

Er waren nog twee nominaties voor de Kus. De prijs had ook naar drie klokkenluiders van de Universiteit Leiden kunnen gaan: Laura Steenbergen, Roberta Sellaro en Bryant Jongkees. Zij durfden vermoedens van wetenschappelijk wangedrag door een prominente onderzoeker in de psychologie naar buiten te brengen.

Perslek

Ten slotte was UvA-hoogleraar Olav Velthuis genomineerd. Hij startte een petitie toen de Erasmus Universiteit Rotterdam de e-mails van medewerkers liet doorpluizen. Dat deed de universiteit om een ‘lek’ naar de pers te vinden, nadat NRC Handelsblad had geschreven over vermeend plagiaat door voormalig UvA-rector Dymph van den Boom. Zij was interim-decaan bij een roerige faculteit van de EUR.

De Academie-Kus wordt sinds 2017 uitgereikt. De prijs was een idee van wetenschapsvakbond VAWO en twee actiegroepen. VAWO is inmiddels opgegaan in de Algemene Onderwijsbond.

Eerdere winnaars waren SP-Kamerlid Jasper van Dijk (2017), Rens Bod van WOinActie (2018) en de Amsterdamse voorzitters van UvA en VU Geert ten Dam en Mirjam van Praag (2019).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.