Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Onderzoeker start wetenschappelijk tijdschrift over superhelden

Fan van de X-Men, Wonder Woman of Iron Man? Goed nieuws: een onderzoeker aan de TU Delft begint een wetenschappelijk tijdschrift over superhelden, superschurken en superkrachten. En iedereen mag de artikelen gratis lezen.  

Spiderman tegen de Green Goblin, Batman versus The Joker en Superman die het opneemt tegen Lex Luthor: films over superhelden – waarbij de aartsvijand natuurlijk niet kan ontbreken – zijn razend populair. Maar hebben ze ook iets met wetenschap te maken?

Barry Fitzgerald, postdoctoraal onderzoeker aan de TU Delft, denkt van wel. En daarom begint hij het wetenschappelijke tijdschrift Superhero Science and Technology, maakte Fitzgerald deze week bekend tijdens het eerste internationale symposium over ‘superheldenwetenschap’.

Superkrachten

Daar kwamen onderwerpen aan bod als DNA-mutaties, uitwendige skeletten en nanovisie, die zowel met technologische ontwikkelingen als met superhelden te maken hebben. Nadat Fitzgerald als kind de film Superman zag, wilde hij naar eigen zeggen “zo snel mogelijk superkrachten”. Voor zover bekend heeft hij die niet, maar hij doet er wel graag onderzoek naar.

Hij stelt de artikelen beschikbaar in open access, zodat iedereen ze kan lezen zonder ervoor te betalen. Zo kan ook het grote publiek met wetenschap en technologie in aanraking komen, denkt Fitzgerald.

Minisymposium

Superhero Science and Technology zal worden gepubliceerd op TU Delft Open Journal Systems. De eerste uitgave komt in oktober online.

Overigens tackelde Advalvas de kwestie superhelden en wetenschap al in 2014, naar aanleiding van een minisymposium van de VU met wiskundige Jan Bouwe van den Berg.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.